Destination wedding: tendinta care a cucerit mirii milenari
(PLEASE SCROLL DOWN FOR ENGLISH)
Destination wedding: tendinta care a cucerit mirii milenari
Vă doriti o nuntă ieșită din tiparele actuale, o nuntă ca o vacanță sau chiar ca o lună de miere?
Atunci a venit vremea să experimentați ceva nou: „destination wedding”. Datorită acestei tendințe puteți avea parte de zile nemaipomenite, marcate de o ceremonie și de o petrecere care să fie într-adevăr pe gustul vostru. Fiți inspirați și alegeți o destinație de nuntă din România sau din străinătate și cu siguranță că veți beneficia de amintiri prețioase. Pentru ca aceste amintiri sa fie surprinse alegeti un fotograf de nuntă profesionist. În primul rând, acesta trebuie să fie un bun observator, să se implice în tot ceea ce face și să fie dornic să vă ghicească preferințele. În al doilea rând, el ar trebui să găsească locațiile cele mai potrivite pentru ședințele foto și să vă lase, atât pe voi, cât și pe invitații voștri, să savurați fiecare moment. De asemenea, un fotograf de nuntă dorește să pună laolaltă momentele unice pentru a putea să redea adevărata poveste a nunții.
Motive pentru care mirii milenari preferă „destination wedding”
Pentru ei, nunta nu este doar o experiență de o zi
Desigur că orice cuplu își dorește o ceremonie deosebită, care să se constituie într-una dintre cele mai frumoase amintiri, dar mirii milenari vor ceva mai mult. Astfel, ei savurează din plin intensitatea emoțiilor din momentul în care spun „Da”, dar, pentru a resimți pe deplin împlinirea, vor să le prelungească și dincolo de acele momente. În aceste condiții, milenarii vor face un pas înainte, având drept obiectiv să-și transforme nunta într-o experiență epică, în care să-i aibă alături doar pe cei apropiați. Experții în organizarea de nunți spun că tot mai multe cupluri tinere vor să-și lege destinele în destinații variate, în țara de origine sau în străinătate, sperând să aibă parte, de ce nu, de un weekend sau chiar de o vacanță în preajma celor la care țin.
Vor să aibă parte de autenticitate
Pentru a trăi din plin de povestea nunții lor și pentru a o împărtăși cu ceilalți, mirii milenari preferă destinații speciale în care să spună „Da”. Ei nu se tem de noile experiențe, să descopere culoarea locală și să includă, în nunta lor, o parte cât mai mare din specificul destinației. Acesta este motivul pentru care fotograful de nuntă devine din ce în ce mai important. Cuplul dorește să aibă parte de unul care să fie capabil să surprindă imagini cât mai reale din experiența nunții, pline de trăiri autentice. Mai mult, pentru a fi siguri că se va întâmpla așa, ei pot să-i solicite să le fie alături în toată perioada în care vor sta în destinația respectivă. De aceea, este ideal ca acesta să negocieze să ajungă acolo cu o zi-două sau chiar cu trei zile înainte de ziua nunții pentru a se familiariza cât mai bine cu locurile și pentru a putea să le sugereze mirilor cele mai bune locații pentru ședințele foto.
Vor să se bucure de mai multă libertate
În special destinațiile de nuntă care oferă posibilitatea de a petrece mult timp în natură sunt ideale pentru cei care doresc să aibă o nuntă ieșită din tipare. De la prezența cadrelor naturale, originale, până la posibilitatea de a purta ținute cât mai puțin pretențioase sau de a organiza o petrecere care să cucerească tocmai prin autencitatea ei, toate acestea îi vor ajuta pe miri să se simtă mult mai relaxați. Această atmosferă ar trebui surprinsă de fotograful de nuntă, care va lăsa toate momentele naturale, toate emoțiile să se deruleze nestingherite.
Vor să-i aibă alături numai pe cei care le sunt foarte apropiați
Un alt motiv care-i determină pe mirii milenari să fie adepții „destination wedding” este acesta: vor să limiteze lista de oaspeți, să-și împărtășească momentele speciale alături de câțiva membri ai familiei și de câțiva prieteni. Pentru cei care sunt proaspăt căsătoriți contează să fie în preajma celor la care țin cel mai mult, să petreacă mai mult timp de calitate cu ei.
Vor să aibă parte de activități cât mai inedite după ceremonia propriu-zisă
Datorită „destination wedding”, cuplul și invitații lor pot fi implicați în activități diverse, care să preceadă sau să urmeze petrecerii de nuntă. Spre exemplu, pot fi organizate excursii, jocuri în familie sau orice alte experiențe care să-i bucure pe toți. În unele cazuri, cuplurile aleg să aibă luna de miere imediat după nuntă. Prezența fotografului de nuntă este absolut necesară, iar acesta trebuie să aibă grijă să aibă oricând la dispoziție recuzita (aparate de fotografiat, lentile, cabluri, blițuri etc.). Ceea ce contează este ca acesta să-și respecte angajamentele, dar să fie totodată flexibil și să îi stimuleze pe miri și pe oaspeții lor să-și exprime nestingheriți stările, emoțiile, pentru a obține fotografii cu adevărat unice.
România, „destination wedding”
Tot mai multe cupluri din țara noastră sunt în căutarea unei nunți cât mai personalizate și, în calitate de milenari, preferă „destination wedding”. Uneori, nunta va avea loc foarte departe de localitățile de origine ale mirilor, întrucât aceștia doresc să-i reunească pe apropiații lor într-o locație foarte specială, fără să fie nevoiți să petreacă o mare parte din timp într-un „du-te vino” printre mese pentru a-și saluta toți invitații. Dacă vreți să vă organizația nunta visurilor voastre în România, aveți de unde alege. Iată câteva exemple:
La munte
Pentru cine iubește pădurile seculare, stâncile spectaculoase, aerul curat, florile de munte sau vântul care se strecoară printre frunze, atunci Munții Carpați pot fi o „destination wedding”. Oriunde veți merge, puteți simți autenticitatea locurilor datorită unei ceremonii și a unei petreceri chiar în mijlocul pădurii sau într-o poiană, pe iarba proaspătă. Alături de oaspeții voștri, puteți petrece momente speciale și, la sfârșitul uneia dintre cele mai frumoase zile din viețile voastre, puteți merge într-o cabană rustică.
În zone agroturistice
Dacă apreciați activitățile în aer liber, plimbările într-un sat pitoresc și liniștit sau să descoperiți comunități rurale străvechi, vă puteți găsi locații perfecte pentru nuntă. Spre exemplu, ați putea merge în Maramureș sau în Bucovina. Indiferent de alegerea voastră, veți fi impresionați de atracțiile culturale, istorice, unele dintre ele incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO, precum sunt bisericile din lemn din Maramureș sau bisericile pictate din Bucovina. Mai mult, ospitalitatea incredibilă a localnicilor, tradițiile minunate și mâncarea extraordinară transformă aceste zone în destinații de nuntă perfecte, indiferent de anotimp.
Orașele medievale
Vă place să descoperiți străduțe istorice ale unei vechi cetăți sau să aveți ceremonia nunții într-o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO? În acest caz, aveți numeroase posibilități, precum Sighișoara, Sibiu, Brașov și zonele rurale adiacente, în care istoria se alătură peisajelor incredibile. Locuri precum acestea sunt ideale pentru fotografiile de nuntă și în mod cert că veți avea o experiență unică, pe care o veți putea împărtăși cu familia și cu cei mai apropiați prieteni.
Castelele din Transilvania
Dacă sunteți fascinați de prinți și de prințese, de cavaleri și de poveștile romantice, atunci castelele din Transilvania, cum ar fi Castelul Bran sau Castelul Corvinilor (din Hunedoara) sunt perfecte ca destinații de nuntă pentru voi. Nu numai că veți putea să vă trăiți propriul basm, dar puteți chiar să vă organizați ceremonia și petrecerea de nuntă în anumite săli din aceste castele.
Delta Dunării
Vă doriți să spuneți „Da” într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa? Delta Dunării este un paradis natural unde vă veți bucura de o experiență minunată la nunta voastră. De pildă, o barcă de pescar, o plimbare printre canale, o insulă sau locul în care Dunărea se întâlnește cu marea, pot fi locuri perfecte pentru o ceremonie de nuntă. Veți fi impresionați de toate acestea și cu siguranță că veți trăi cele mai frumoase zile din viața voastră!
La malul mării
Sunteți îndrăgostiți de sunetul valorilor, de culorile schimbătoare ale mării sau de apusuri de soare care-ți taie respirația? Litoralul Mării Negre vă așteaptă pentru unul dintre cele mai importante evenimente din viață, fie că veți petrece acolo o zi, un weekend sau mai multe zile.
În concluzie, se poate spune că România le oferă mirilor milenari multe oportunități pentru a-și alege o „destination wedding” grozavă. Desigur, această experiență nu ar fi posibilă fără prezența unui fotograf de nuntă, care ar trebui să-i fie alături cuplului, să fie serios, dar și prietenos totodată. Pentru un câștig de ambele părți (pentru cuplu și pentru fotograf), fotograful ar trebui să le prezinte mirilor oferte avantajoase, iar aceștia nu ar trebui să uite să-i lase un review. Acesta are un rol foarte important, în condițiile în care îl vor ajuta să câștige mai multă încredere în rândul potențialilor amatori de fotografii pentru „destination wedding”.
Destination wedding: the trend that wins over the Millennials
Do you want a wedding out of the current patterns, a wedding as a holiday or even as a honeymoon?Then it’s time to experience something new: “destination wedding”. Thanks to it, you can have the time of your lives, with a ceremony and a party reflecting your true spirit. Be inspired and choose a destination wedding in Romania or abroad and certainly you’ll have precious memories. For these memories to be captured, choose a professional wedding photographer. Firstly, he must be a fine observer, he must be deeply involved and be willing to guess your preferences. Secondly, he should choose the best locations for photo shoots and let you and your guests enjoy every moment. In the same time, a good wedding photographer wants to get together the magic instants for give you the chance to receive the true story of your wedding.
Why millenials prefer “destination wedding”
For them, the wedding it’s not just a one day experience
Of course that a couple wants a special wedding ceremony, which represents one of the most beautiful memories, but millenials are aiming for more. The bride and the groom enjoy deeply the power of emotions when they say “I do”, but they feel truly accomplished about the overwhelming feelings after that moment. This is the reason why they are taking a step further and are trying to have an epic experience with their closest relatives and friends.
Wedding planners say that more and more young couples want to tie the knot in various destinations, in their country or abroad because they hope to enjoy a whole weekend or even a holiday with the ones they love.
They search the authenticity
For living deeply the story of their wedding and for sharing it with the others, the millenials prefer special destinations to say “I do”. They are not affraid of new experiences, of involving a lot of the local culture in their ceremony.
The wedding photograper becomes more and more important. Couples want a photographer who is able to capture the most authentic images, full of live and semnifications. To be sure they will fulfill their wish, they may ask him to enjoy them at wedding destination and stay there for a few days. It’s ideal that he arrives there at least two or three days in advance for having enough time to discover the places and making suggestions for the best locations for photo sessions.
They want more freedom
Particularly destinations wedding which give opportunity for spending time in nature are perfect for those who are dreaming about an uncommon wedding.
The original backdrops, the possibility of wearing less demanding outfits or of organising an authentic party, all of these will help the couple to feel more relaxed. This atmosphere should be captured by photographer, who will allow all the natural moments, all emotions to unfold.
They want to enjoy their nearest and dearest
Millenials prefer destination wedding for another reason: they want to limit the guest list, to share the special moments only with a hand of family members and friends.
For newlyweds is more important to get their nearest and dearest together, to spend more quality time with them.
They want to enjoy special activities after the “I do”
Thanks to a destination wedding, the couple and their guests can involve in many types of activities, before or after the party. For example, they can go in trips, they can play different games, they can be involved in a sort of pleasant experiences for everyone. Sometimes, couples choose to have their honeymoon afterward. The presence of wedding photographer is essential, he must take care to have always at hand his gear (cameras, lenses, flashes, chargers, cables etc.). It’s important to respect his commitments, but also to be flexible and to stimulate the couple and the guests to express their feelings for taking truly unique photos.
Romania as destination wedding
More and more Romanian couples are looking for a highly personalized wedding and, as millennials, they prefer destination wedding. Sometimes, the wedding will take place faraway from where they currently live because they want to get together their nearest and dearest in a very special location, without spending a lot of time running from table to table to say hello to all their guests.
If you want to organize the wedding of your dreams in Romania, you have a lot of options, like:
To the mountains
If you love secular forests, spectacular cliffs, fresh air, mountain flowers or wind blowing through the leaves, choose the Carpathians as your destination wedding.
No matter where you go, you can feel the authenticity of places thanks to a ceremony and a wedding party in a middle of a forest or on a meadow with fresh herbs. You and your guests will enjoy special moments and, the end of the one of the most beautiful days of your lives, you can go in a rustic chalet.
The agro touristic areas
For those who enjoy outdoors activities, walking in a picturesque and quiet village or discover ancient rural communities, you will find perfect locations for your wedding. For example, you could go to Maramureș or Bucovina.
No matter off your choice, you will be impressed about the cultural and historical attractions, some of them UNESCO World Heritage Sites, like wooden churches in Maramureș or the painted churches in Bucovina. Besides, the incredible hospitality of the local people, the wonderful traditions and the amazing food make these regions perfect for destination wedding in any season.
Medieval towns
Do you like to discover the historical streets of an old citadel or to have the wedding ceremony in a UNESCO World Heritage fortified church? If your answer is „Yes”, you have a lot of options, like Sighișoara, Sibiu, Brașov and the rural areas from neighbourhood, where history meets great landscapes.
Places like these are ideal for your wedding photos and certainly you will have an unique experience to share with your family members and with your closest friends.
The castles of Transylvania
If you are fascinated about princes and princesses, about knights and romantic stories, the ancient castles of Transylvania like Bran or Corvin Castle (from Hunedoara) are perfect as your destination wedding.
The great advantage of this choice is not only the chance to live a fairy-tale, but also you can have your wedding ceremony or even the party in some rooms of these castles.
The Danube Delta
Do you want to say “I do” in one of the most beautiful places in Europe? The Danube Delta is a natural paradise where you can have a marvellous wedding experience. For example, a fisherman boat, a boat ride to the channels, an island or the place where The Danube meets The Black Sea, are perfect for your ceremony. You will be excited about all of these and certainly you will have the time of your lives!
The seaside
Are you in love with the sounds of the waves, with the changing colours of the sea or with the take-breathing sunsets? The seaside of The Black Sea is waiting for you for one of the most important events of your lives, either you’ll spend there only one day, a weekend or even a couple of days after wedding.
In conclusion, Romania gives millennials a lot of opportunities to have a great destination wedding. Of course, this unique experience couldn’t’t be possible without the wedding photographer, who must be stick with the couple, who must be serious and friendly. For a „win-win” experience, the photographer should make special offers to his clients, to send them studio-quality photos via email and the couple shouldn’t’t forget to write a review. The comments are very important because they will help him to gain more trust among the potential destination wedding clients.
Sedinte foto de Craciun
Luna Decembrie este luna care aduce atmosfera magică și plină de culoare a Crăciunului, oferind prilejul de a modela amintiri cu adevărat prețioase. Scopul meu este să vă ajut să imortalizați magia în fotografii care să facă cinste momentelor voastre frumoase în familie.
Anul acesta vă propun o sedinta foto intr-un decor de iarna, in aer liber (covid safe).
-Durează 45 minute
-Veți primi cele mai frumoase 30 de fotografii editate într-o galerie on-line.
-preț: 500 lei
Top 10 fotografi celebri pe care îi admir
Top 10 fotografi celebri pe care îi admir
Pentru a avea succes într-o meserie ca a mea, nu este suficient să fii la curent cu noutățile. Astfel, este necesar să ai și diferite surse de inspirație, regăsite în fotografiile unor profesioniști mai vechi. În ceea ce mă privește, pot spune că sunt un mare admirator al unor fotografi celebri din secolul trecut, dar acest lucru nu înseamnă că nu încerc să învăț și de la fotografi ai prezentului, la ale căror workshop-uri sau seminarii am avut oportunitatea să particip în ultimii ani. Vă invit să-i cunoașteți pe fotografii pe care-i admir în mod special!
Care sunt fotografii pe care îi admir cel mai mult
Fotografi ce fac parte din Agenția „Magnum Photos”. Aceasta este o organizație fotografică cooperativă ce are birouri în mai multe orașe ale lumii: New York, Paris, Londra, Tokyo și care este formată din fotografi ce pot ajunge să fie cunoscuți pe plan mondial. A fost fondata de Robert Capa, David “Chim” Seymour, Henri Cartier-Bresson, George Rodger și William Vandivert. Include acum fotografi din lumea întreagă, mai ales pe cei ce au reușit să surprindă, în fotografia lor, marile evenimente ale secolului trecut. Va voi prezenta cativa fotografi si voi folosi pentru fiecare un termen care ce ii caracterizeaza din punctul meu de vedere si ce ma inspira pe mine cel mai mult la ei.
Henri Cartier-Bresson – momentul decisiv
Este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi ai secolului trecut și, când vine vorba despre personalitatea sa, țin să menționez următorul aspect: și-a dorit dintotdeauna să suprindă simplitatea expresiei. Acesta este unul dintre lucrurile la care țin și eu foarte mult, în fotografiile mele de nuntă și nu numai. Henri Cartier-Bresson s-a născut în Franța, dar a ajuns să aibă expoziții inclusiv în SUA (după cel de-al Doilea Război Mondial), fiind inclusiv co-fondator al Agenției „Magnum Photos”. În 1952, el va publica prima sa carte, „Images à la Sauvette”, ce a fost tradusă în engleză prin „The Decisive Moment” („Momentul Decisiv”)., considerata “biblia fotografilor”. Recunosc ca nu am reusit sa o cumpar pana acum, se gaseste destul de greu, dar textul l-am gasit in alte carti. Va recomand! Este plin de metafore si definitii ale fotografiei. Lucrarea aceasta urmărește să transmită întreaga sa concepție despre fotografie, despre momentul decisiv ce reprezinta pe scurt acel moment cand subiectul este in perfecta balanta cu tot ce il inconjoara cand miscarile lui coincid cu paternul elemetelor din jur. Cateva citate imi raman intiparite: „Pentru mine, aparatul de fotografiat este un caiet cu notițe, un instrument de intuiție și de spontaneitate, un stăpân al clipei, care, în termeni vizuali, pune întrebări și ia decizii. Practic, reprezintă modalitatea prin care se ajunge la simplitatea expresiei”.
Din viziunea sa încerc să mă inspir și eu cât mai mult când fotografiez, străduindu-mă să transmit povestea în mod spontan, fără reguli, să pot astfel să surprind unicitatea clipei. Principiul după care s-a ghidat Henri Cartier-Bresson, de-a lungul întregii sale cariere, a fost următorul: pentru a avea succes, este necesar ca un fotograf să îmbine, în munca sa, „mintea, ochiul și inima”.
Alex Webb – layering (mai multe planuri surprinse in aceiasi fotografie)
Alex Webb spunea intr-un inteviu ca a fost atras de fotografie din momentul in care a descoperit in biblioteca tatalui sau cartea lui Henri Cartier-Bresson – The decisive Moment.
Asta se observa in fotografiile lui dar spre deosebire de Bresson iubeste foarte mult fotografia color. Practic fotografia color este cea ce la revitalizat. In momentul in care credea ca nu mai are nimic de spus in fotografia alb negru si devenise din ce in ce mai blazat a calatorit in Haiti unde a descoperit acele culori vivide. In toate albumele publicate de el poti observa cum fiecare tara, fiecare cultura este caracterizata de o culoare. Fotografiile lui ma fascineaza. Ce ma inspira cel mai mult si ce aplic si in fotografia de nunta sunt layering-ul, modul in care sunt expuse mai multe planuri si povesti intr-o singura fotografie si felul in care vede lumina si o foloseste in mod creativ intr-un joc de lumina si umbra. Într-una din cartile sale scrisa impreuna cu sotia sa Rebecca Norris Webb, On Street Photography and the Poetic Image,exista un paragram pe care l-am citit si ma calauzeste: “more often than not, I aproch a place by walking. For what doaes a street photographer do but walk and watch and wait and talk, and then watch and wait some more, trying to remain confident that the unexpected, the unknown, or the secret heart of the known awaits just around the corner”
Elliot Erwitt – umor
Elliot Erwitt rămâne fotograful celebru pe care-l admir în mod deosebit. Acesta s-a născut în anul 1928, a călătorit în numeroase locuri, dar și-a început cariera la Los Angeles. Cele mai cunoscute realizări ale sale au avut loc în perioada anilor 1950-1990 ai secolului trecut, iar despre fotografiile sale se spune că au revoluționat fotografia celei de-a doua jumătăți a secolului 20.
Am ajuns să îl admir pe Elliot Erwitt pentru ironia sa, pentru umor, pentru dorința de a transmite sensibilitatea umană. Spre acest din urmă aspect tind și eu în fotografiile de nuntă, când doresc să surprind din plin naturalețea și povestea, așa cum este ea.
Elliot Erwitt a lucrat cu personalitati precum John F. KENNEDY sau Marilyn MONROE. Cu Marilyn MONROE a lucrat cu precadere in timpul turnarii filmelor. Aceste fotografii pot fi oricand sursa de inspiratie pentru portretele de mireasa, ele fiind foarte naturale.
Steve McCurry – portret
Este văzut ca unul dintre cei mai emblematici fotografi din lumea contemporană, având o carieră impresionantă, în care a fotografiat pentru reviste, cărți, a călătorit pe 6 continente și a văzut cum apar oamenii în diferite culturi. Când fotografiez pentru nunți încerc să mă ghidez și eu după unul dintre principiile cele mai importante pe care le-a îmbrățișat Steve McCurry. Observ de fapt ca ochii celor fotografiati de el spun povestea fotografiei si a locurilor pe care le viziteaza . Cu alte cuvinte, îmi doresc să redau individualitatea, emoția, puterea pe care o poate avea o fotografie.
Vivian Maier
Deși nu a făcut parte dintre fotografii incluși în „Magnum Photos”, țin să o menționez când vine vorba despre fotografii mei preferați. Vivian Maier a început să fotografieze în joacă. Abia după anul 1950 și-a făcut rost de un aparat foto profesionist și a început să fotografieze tot mai mult în timpul său liber. Ea nu a fost un fotograf profesionist, a lucrat ca bonă pentru mai multe familii, dar a încercat să surprindă în imagini momente „epice”, așa cum le numea. Inițial, acestea înfățișau aspecte de pe străzile din Chicago. După aceea, într-un interval de peste 40 de ani, Vivian Maier a reușit să realizeze numai puțin de 100.000 de fotografii, din diverse locuri din lume, preferința sa rămânând însă tot viața din orașe. Cu toate acestea, ea nu a arătat nimănui aceste fotografii.
Practic, până în anul 2007, fotografiile sale nu au fost cunoscute publicului larg. Ele au ajuns să fie scoase la lumină de către John Maloof (un fotograf profesionist de stradă, ce s-a implicat mult în conservarea istoriei din partea nord-vestică a orașului Chicago). Acesta a scris și o lucrare, intitulată „Vivian Maier: Street Photographer”, ce cuprinde cele mai reușite fotografii ale sale. John Maloof și Charlie Siskel (producător american de televiziune) au realizat în anul 2013 un film documentar despre viața lui Vivian Maier. Prin intermediul său, am putut cunoaște mai bine detalii despre activitatea acesteia și m-am putut convinge de faptul că face parte dintre cei mai buni fotografi de stradă americani, ce a știut să îmbine umorul cu fotografia în mișcare. Vă recomand această lucrare pentru a putea descoperi și voi niște fotografii cu totul speciale!
Alți fotografi celebri pe care îi admir, la ale căror seminarii sau workshop-uri am avut șansa să particip
În munca mea încerc să mă inspir și de la alți fotografi, din țara noastră sau străini, despre care pot spune că îi apreciez și de la care învăț mereu câte ceva nou. Iată câteva exemple:
Marius Bărbulescu
M-am inspirat din fotografiile sale încă de acum mai mulți ani, de când am început să fiu preocupat de fotografia de nuntă. Am reușit să le studiez de mai multe ori și am înțeles că, pentru o fotografie să fie cât mai reușită, este neapărat necesar ca ea să fie cât mai dinamică și să fie pusă în valoare de o lumină bună.
Victor Lax
Pe el il pot compara mult cu Alex Web. Am invatat de la el să îndrăgesc lumina dură și să o folosesc, în mod creativ, in sedinta foto de nunta.
Jeff Ascough
Trebuie sa il mentionez si pe el când vine vorba despre fotografii celebri pe care-i cunosc și pe care încerc să-i am drept model. Printre calitățile pe care le admir cel mai mult la el se numără încercarea de a fotografia ceea ce-i place, autenticitatea clipei și încercarea de a valorifica lumina disponibilă. Jeff Ascough a fost votat drept unul dintre 100 cei mai influenți fotografi din lume și a pozat pentru campaniile unor companii renumite, cum ar fi: „Canon”, „Kodak”, „AlienSkin” sau „PhaseOne”. În ceea ce privește fotografiile de nuntă, el a fost fotograf pentru vedete precum: basistul trupei The Doors, Jerry O. Scheff, fratele cântăreței Amy Winehouse, actorul și vedeta TV Ian Kelsey, actrița Nichola Hughes, membri din formația „Rolling Stones” etc.
Adam Alex
Încă de i-am văzut fotografiile i-am admirat abilitatea de a surprinde povestea evenimentului, de a crea imaginile ce ne pot furniza oricând amintiri. De altfel, acesta este și scopul meu în cadrul fotografiilor de nuntă. Adam Alex se remarcă prin cariera sa internațională, întrucât de mai bine de 12 ani a îmbrățișat fotojurnalismul și fotografiază nunți din locuri precum Mykonos (Grecia), Mallorca (Spania), zona Capului Roca (Portugalia), sudul Franței sau chiar din Jamaica. Acest fotograf admiră oamenii și îi place întotdeauna să considere că fiecare nuntă este o „nouă experiență”, că poate capta cele mai relevante momente ale acesteia, împreună cu multitudinea emoțiilor.
Daniel Vertelli
La fel ca mine, încă din copilărie și-a dorit să devină fotograf și adora să se joace cu aparatul de fotografiat. Daniel Vertelli este italian și a făcut prima sa fotografie de nuntă pe când avea 18 ani. Abia după ce a ajuns într-un studio specializat în fotografiile de nuntă s-a hotărât definitiv că ar trebui să îmbrățișeze cariera de fotograf profesionist. Ceea ce îl definește pe acest fotograf este intenția de a transmite toată gama de emoții de la o nuntă, nu numai a mirilor, cât și a celorlalți participanți. Pentru a reuși să-și atingă acest obiectiv, știe că el însuși trebuie să rezoneze cu ceea ce simt cei pe care-i va fotografia.
Despre fotojurnalism si storrytelling in fotografia de nunta
În ultimii ani, tendințele în ceea ce privește fotografia de nuntă au evoluat considerabil. Dacă mai demult cuplurile își doreau simple fotografii, în care ele să fie în centrul atenției, acum se caută dezvăluirea poveștii din cadrul unuia dintre cele mai importante momente din viață. Cu alte cuvinte, se folosește tot mai des termenul de „storytelling” pentru a ne referi la fotografiile de nuntă, care să fie realizate de către fotografi profesioniști. Aceștia, pentru a putea veni în întâmpinarea opțiunilor clienților, trebuie să aibă și abilități de fotojurnaliști, astfel încât să poată surprinde clipele inedite de la nuntă, exact așa cum s-au derulat, cât mai firesc.
Ce reprezintă de fapt fotojurnalismul în fotografiile de nuntă?
Pentru a înțelege mai bine ce implică fotojurnalismul când vine vorba despre fotografiile profesioniste de nuntă, trebuie să știm exact la ce se referă conceptul de „fotojurnalism”. Astfel, fotojurnalismul se referă la o modalitate de a face jurnalism prin intermediul fotografiei, care se bazează pe acele fotografii menite să spună o poveste („storytelling”), cu precădere pentru știri, reviste sau alt tip de publicații. Rolul fotografului ce practică fotojurnalismul este să redea, prin fotografii, evenimentele așa cum s-au petrecut, prezentându-le cât mai real.
Cât privește fotojurnalismul legat de fotografia de nuntă, această nouă tendință s-a lansat cu precădere la începutul anilor 1990, de atunci devenind un stil de a fotografia din ce în ce mai căutat. Scopul fotojurnaliștilor de nuntă este să surprindă întreaga poveste a nunții, cu tot cu emoții, redând practic cele mai semnificative povești ale zilei. O primă dovadă a reușitei unor fotografii de nuntă demne de fotojurnalism este că vor putea fi grupate fără probleme într-un album de nuntă, astfel încât să prezinte succesiunea momentelor exact așa cum au avut loc.
Care sunt etapele pe care ar trebui să le parcurgă un fotograf ce dorește să practice fotojurnalismul în fotografia de nuntă
În ultimii ani a crescut tot mai mult dorința cuplurilor de a avea fotografii de nuntă care să se bazeze pe „reportaj”. Mai exact, se vrea ca nunta să fie redată în mod natural, cu tot cu micile detalii ce fac „deliciul” evenimentului. Din acest punct de vedere, vor conta toate emoțiile, toate trăirile și clipele inedite care se vor constitui în amintiri prețioase. De fotograf depinde să decidă ce povești ar trebui spuse, care sunt clipele în care acestea se evidențiază cel mai mult, cum ar trebui să le surprindă: într-o imagine mai complexă sau în mai multe, mici, dar foarte sugestive.
Pentru a reuși să se bazeze pe „storytelling”, fotograful ar trebui să lase nunta să se deruleze natural, iar prezența sa să se facă simțită cât mai puțin. El va sta deoparte, discret, așteptând ca lucrurile să se întâmple și încercând să-și imagineze ce-și doresc mirii de la fotografiile lor: acestea să cuprindă cât mai multe imagini în care să se vadă și trăirile celorlalți participanții, decorurile și atmosfera de ansamblu sau mai degrabă ar dori ca din poze să se poată observa mai bine pe ei înșiși, trăindu-și din plin emoțiile?
Pentru a avea succes în realizarea fotografiilor de nuntă, fotograful ce vrea să practice fotojurnalismul ar trebui să respecte următoarele etape:
Să-și planifice demersul cu multă grijă
Înainte de toate, fotograful ar trebui să discute cu mirii despre cum se va derula, în linii mari, nunta. Ar fi bine să aibă cât mai multe date legate de ce și unde se întâmplă. Având aceste informații, se va putea adapta mai bine condițiilor existente pentru a reuși să fie la locul potrivit, la timpul potrivit, astfel încât să reușească să redea cât mai bine povestea. Un alt detaliu pe care un fotojurnalist nu ar trebui să-l omită este acesta: cu câteva zile înainte de nuntă, ar trebui să-i roage pe miri să discute cu invitații și să le spună că fotograful nu va fi unul obișnuit și că nu este indicat să se comporte așa cum o facem în mod obișnuit când ni se fac poze: să stăm pur și simplu și să zâmbim. În schimb, vor trebui să se comporte cât mai natural, pentru ca imaginile redate să constituie un adevărat „storytelling” al nunții.
De asemenea, ca fotograf profesionist de nunți trebuie să poți să te faci neobservat. De exemplu, adoptă o ținută similară oaspeților, fii discret și lasă lucrurile să se desfășoare sub ochii tăi ca să reușești să surprinzi emoția momentului. Practic, pentru ca fotografiile tale să se poată include în fotojurnalismul de nuntă, este necesar ca participanții să nu se simtă stânjeniți de prezența ta, pentru că numai așa vor fi ei înșiși și tu vei putea să-i fotografiezi în autenticitatea lor.
Un sfat dacă vrei să-ți creezi o relație cât mai bună cu mirii este și acesta:, încearcă să discuți cu ei pentru a-ți permite să le faci și câteva fotografii înainte de nuntă. În acest mod, vă veți familiariza mai bine unii cu alții, ceea ce-ți va facilita demersul de a construi așa cum trebuie povestea marelui eveniment.
Să fie mereu la locul și la momentul potrivit
În același timp, trebuie să ții cont de următorul aspect: fotojurnalismul presupune să-ți pui la încercare abilitățile de a observa. De exemplu, observă cu atenție cum se comportă participanții la nuntă pentru a anticipa, într-o anumită măsură, ce ar trebui să se întâmple. Caută un cadru unde lumina și background-ul sunt în echilibru și asteaptă ca ceva să se întemple, ideal ceva dinamic. Persoanle care intra in cadru trebuie sa intre in acelasi echilibru cu paternul backgroundului si lumina. Când vei reuși, vei vedea că vei putea să surprinzi miezul evenimentelor și să obții fotografiile pe care le dorești, trecând însă neobservat.
Fotografiile de nuntă care să exprime acel „storytelling” pe care și-l doresc mirii sunt cele mai reușite atunci când fotograful dă dovadă de răbdare și așteaptă momentele cele mai potrivite pentru a poza. Dacă vei anticipa un anumit scenariu și știi că el este esențial pentru materializarea „poveștii”, fotografiaza mult, poate chiar in rafala, asa vei fi sigur ca nu ai ratat nimic. Este important ca tot timpul să te pozitionezi in fata acțiunii, sa fotografiezi din perspective diferite, ridica-te pe varfuri, lasa-te pe vine, apropie-te, departeaza-te.
Pentru fotografii de nuntă bazate pe „storytelling”, nu uita niciodată acest aspect: vei avea parte de o experiență dinamică, în care totul se schimbă foarte rapid. De aceea, va trebui să-ți pui în joc toată atenția, concentrarea, sensibilitatea, abilitatea de a cunoaște oamenii și de a te pune în locul lor. Numai așa vei reuși să anticipezi cât mai bine dezideratul mirilor și, la sfârșit, să le poți oferi fotografiile la care au visat.
Nu în ultimul rând, o altă dovadă foarte importantă a faptului că ai reușit să-ți îndeplinești misiunea de fotograf ce practică fotojurnalismul de nuntă este ca, la finalul nunții, oaspeții să spună că nici nu au observat că au fost fotografiați. Înseamnă că ți-ai atins scopul, că ai permis evenimentelor să se desfășoare în ordinea firească și că fotografiile tale exprimă, cât mai fidel, momentele de neuitat.
Ce se poate spune despre tendințele acestui an în materie de fotografii de nuntă
Specialiștii din cadrul „The Nikon European Wedding Collective” au dezvăluit care sunt cele mai importante trend-uri în materie de fotografie de nuntă din acest an.
lături de fotografiile axate pe „storytelling”, cuplurile preferă și:
Surprinderea unor imagini pline de dramatism
Tot mai mulți miri își doresc să aibă fotografii menite să surprindă cât de vibrantă, cât de spectaculoasă a fost ziua nunții lor. Acest tip de fotografii sunt mult mai căutate decât acelea banale, în care cuplul caută să fie surprins de fotograf doar în anumite momente.
Redarea luminii contrastante
Nu este simplu pentru un fotograf să redea cât mai spectaculos lumina ce contrastează, dar mirii din prezent sunt încântați când fotografiile lor de nuntă reușesc să dezvăluie și așa ceva.
Cuplurile ar vrea să aibă parte de imagini care să sugereze mișcarea
Tendința este ca fotografia să sugereze multe dintre momentele în care nunta a fost presărată cu momente dinamice. De exemplu, dansul, aspectul unei petreceri cu adevărat dezlănțuite, sunt tot mai apreciate.
Fotografiile ce mizează pe simplitate
Se spune că simplitatea va rămâne mereu în picioare, indiferent de tendințele momentului. Acest lucru se poate spune și despre fotografia de nuntă din acest an. Astfel, cuplurile nu sunt dornice doar de evenimentele inedite și complexe, ci și de apariția, în pozele lor, a acelor momente simple, autentice, mai sobre sau mai vesele, în care toată lumea s-a comportat obișnuit.
Voi știați până acum despre tendințele actuale în ceea ce privește fotografia de nuntă?
Surse:
www.blog.drewbirdphoto.com, www.bridesmagazine.co.uk, www.creativelive.com,
www.linandjirsa.com, www.weddingphotojournalist.co.uk
Fotograf nunta bucuresti
Fotograf nunta bucuresti
Sunt multe poveşti de dragoste în lume, care merită să fie povestită generaţiilor viitoare. Una dintre ele este povestea voastră şi ea este cea mai importantă pentru voi!
Nunta, deşi motiv de fericire şi celebrare a iubirii, reprezintă o provocare pentru viitorii miri, dar şi pentru mine, ca fotograf, pentru că ştiu că totul trebuie organizat în amănunt, că atenţia pentru detalii este vitală şi că o comunicare firească şi frumoasă cu mirii asigură fotografii de neuitat. Prin urmare, trebuie voi, în primul rând, să ştiţi ce vă doriţi şi să faceţi cunoştinţă cu stilul meu. Iar dacă rezonăm, dacă aţi construit în minte şi în suflet o imagine a nunţii voastre şi a modului în care o vreţi imortalizată în fotografii care se potriveşte cu una sau mai multe din descrierile de mai jos, avem certitudinea că pasul următor şi rezultatul final vor veni la fel de natural ca şi iubirea voastră.
Desigur că stilul clasic este și va rămâne nemuritor, și va fi prezent mereu în fotografierea evenimentelor de tip personal. Fotografiile regizate, coordonate de fotograf, construiesc amintiri la fel de prețioase, pentru că adună la un loc elementele pe care vi le doriți și pe care le punem împreună pe listă înainte de eveniment. Stilul clasic este stilul care prin regizarea momentelor pune cel mai bine în valoare detaliile unui eveniment Aceasta și pentru că rolul meu este să speculez fiecare moment al zilei, fiecare detaliu, astfel încât, când veți zâmbi pentru a fi fotografiați, rezultatul să fie unul perfect.
Până atunci, însă, pentru povești complete vă invit să vizitați blog-ul meu.
Povestile tale
Povestea mea
Dintotdeauna am fost atras de fotografie și cinematografie, poate și pentru că am crescut într-un mediu în care astfel de pasiuni au fost încurajate. Tatăl meu a fost fotograf, iar una din plăcerile copilăriei era să mă joc cu aparatul pe fotografiat pe care îl avea. Păstrez și acum aparatul de mărit, tăvile și ghilotina. Contextul a fost de așa natură încât până să ajung la vârsta la care să înțeleg și să învăț, tata a renunțat și nu mi-a putut explica secretele/ tainele meseriei, dar la zece ani mi-a dăruit un aparat de fotografiat pe film cu care mă jucam foarte mult – de cele mai multe ori fără film, doar încadram și declanșam. Am simțit de atunci că trebuie să continui ce tata începuse.
Așa am ajuns aici.
Iubesc stilul fotojurnalistic de nunta și îmi place să dau fotografiilor mele un look cinematic. În fotografia de nuntă acest stil contemporan îmi oferă posibilitatea de a transmite povestea evenimentului așa cum a fost, fără reguli, fara a face sa te simti inconfortabil.
Ca fotograf de nuntă caut emoții pure, care dau personalitate evenimentului, iar asta face ca fiecare eveniment fotografiat de mine să spună în mod unic o poveste. Acord însă o mare importanță și portretelor de familie sau fotografiilor de grup, cadre care, peste ani, vor completa această poveste. Cariera mea de fotograf am inceput-o in studio ca fotograf de portret si portrete de familie, asa ca pun accent pe portretele mirilor unde imi place sa surprind naturaletea.
Când vine vorba de sedința foto, aceasta prefer sa fie la fel, naturală, să se desfășoare într-un loc unde mirii se simt in largul lor, un loc care îi caracterizează și care le evidențiază personalitatea și emoțiile.
Acesta este stilul meu si incerc sa mi-l desavarsesc cu fiecare eveniment fotografiat.
Telefon: 0768317950
email: contact@sebastianpurice.ro
Simona & George – nunta – Mosia Zeletin
Simona si George – fotografii de nunta – Mosia Zeletin
Iulia si Rami – nunta – Casa Timis
Iulia si Rami – fotografii de nunta – Casa Timis
Georgia & Zsolt – Christmas Wedding – Valea Verde Retreat
Georgia si Zsolt, fotografii de nunta, Valea Verde Retreat
Deea si Alex – nunta
fotografie de nunta – Rasnov
Alecsa si Bogdan – Nunta – Monato
Alecsa si Bogdan, fotografii de nunta, Monato
Oana si Valentin – nunta
fotografii de nunta – Green Spot Weddiing Barn – Ciolpani
Alexandra si Adrian – sedinta foto afterwedding – Oxford
sedinta foto afterwedding – Oxford
Daria si Adi – nunta
Daria si Adi – fotografii de nunta – Smart Pub, Craiova
Alina si Marius – nunta – Cesaari
Alina si Marius – fotografii de nunta – Cesari