Top 10 fotografi celebri pe care îi admir

Pentru a avea succes într-o meserie ca a mea, nu este suficient să fii la curent cu noutățile. Astfel, este necesar să ai și diferite surse de inspirație, regăsite în fotografiile unor profesioniști mai vechi. În ceea ce mă privește, pot spune că sunt un mare admirator al unor fotografi celebri din secolul trecut, dar  acest lucru nu înseamnă că nu încerc să învăț și de la fotografi ai prezentului, la ale căror workshop-uri sau seminarii am avut oportunitatea să particip în ultimii ani. Vă invit să-i cunoașteți pe fotografii pe care-i admir în mod special!

Care sunt fotografii pe care îi admir cel mai mult 

Fotografi ce fac parte din Agenția „Magnum Photos”. Aceasta este o organizație fotografică cooperativă ce are birouri în mai multe orașe ale lumii: New York, Paris, Londra, Tokyo și care este formată din fotografi ce pot ajunge să fie cunoscuți pe plan mondial.  A fost fondata de Robert Capa, David “Chim” Seymour, Henri Cartier-Bresson, George Rodger și William Vandivert. Include acum fotografi din lumea întreagă, mai ales pe cei ce au reușit să surprindă, în fotografia lor, marile evenimente ale secolului trecut. Va voi prezenta cativa fotografi si voi folosi pentru fiecare un termen care ce ii caracterizeaza din punctul meu de vedere si ce ma inspira pe mine cel mai mult la ei.

Henri Cartier-Bresson – momentul decisiv

GREECE. Cyclades. Island of Siphnos. 1961.

Este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi ai secolului trecut și, când vine vorba despre personalitatea sa, țin să menționez următorul aspect: și-a dorit dintotdeauna să suprindă simplitatea expresiei. Acesta este unul dintre lucrurile la care țin și eu foarte mult, în fotografiile mele de nuntă și nu numai. Henri Cartier-Bresson s-a născut în Franța, dar a ajuns să aibă expoziții inclusiv în SUA (după cel de-al Doilea Război Mondial), fiind inclusiv co-fondator al Agenției „Magnum Photos”. În 1952, el va publica prima sa carte, „Images à la Sauvette”, ce a fost tradusă în engleză prin „The Decisive Moment” („Momentul Decisiv”)., considerata “biblia fotografilor”. Recunosc ca nu am reusit sa o cumpar pana acum, se gaseste destul de greu, dar textul l-am gasit in alte carti. Va recomand! Este plin de metafore si definitii ale fotografiei. Lucrarea aceasta urmărește să transmită întreaga sa concepție despre fotografie, despre momentul decisiv ce reprezinta pe scurt acel moment cand subiectul este in perfecta balanta cu tot ce il inconjoara cand miscarile lui coincid cu paternul elemetelor din jur. Cateva citate imi raman intiparite: „Pentru mine, aparatul de fotografiat este un caiet cu notițe, un instrument de intuiție și de spontaneitate, un stăpân al clipei, care, în termeni vizuali, pune întrebări și ia decizii. Practic, reprezintă modalitatea prin care se ajunge la simplitatea expresiei”.

Din viziunea sa încerc să mă inspir și eu cât mai mult când fotografiez, străduindu-mă să transmit povestea în mod spontan, fără reguli, să pot astfel să surprind unicitatea clipei. Principiul după care s-a ghidat  Henri Cartier-Bresson, de-a lungul întregii sale cariere, a fost următorul: pentru a avea succes, este necesar ca un fotograf să îmbine, în munca sa, „mintea, ochiul și inima”.

Alex Webb – layering (mai multe planuri surprinse in aceiasi fotografie)

MEXICO. Nuevo Laredo, Tamaulipas. 1996.

Alex Webb spunea intr-un inteviu ca a fost atras de fotografie din momentul in care a descoperit in biblioteca tatalui sau cartea lui Henri Cartier-Bresson – The decisive Moment.

Asta se observa in fotografiile lui dar spre deosebire de Bresson iubeste foarte mult fotografia color. Practic fotografia color este cea ce la revitalizat. In momentul in care credea ca nu mai are nimic de spus in fotografia alb negru si devenise din ce in ce mai blazat a calatorit in Haiti unde a descoperit acele culori vivide. In toate albumele publicate de el poti observa cum fiecare tara, fiecare cultura este caracterizata de o culoare. Fotografiile lui ma fascineaza. Ce ma inspira cel mai mult si ce aplic si in fotografia de nunta sunt layering-ul, modul in care sunt expuse mai multe planuri si povesti intr-o singura fotografie si felul in care vede lumina si o foloseste in mod creativ intr-un joc de lumina si umbra. Într-una din cartile sale scrisa impreuna cu sotia sa Rebecca Norris Webb, On Street Photography and the Poetic Image,exista un paragram pe care l-am citit si ma calauzeste: “more often than not, I aproch a place by walking. For what doaes a street photographer do but walk and watch and wait and talk, and then watch and wait some more, trying to remain confident that the unexpected, the unknown, or the secret heart of the known awaits just around the corner”

Elliot Erwitt – umor

SPAIN. Madrid. 1995. Prado Museum.

Elliot Erwitt rămâne fotograful celebru pe care-l admir în mod deosebit. Acesta s-a născut în anul 1928, a călătorit în numeroase locuri, dar și-a început cariera la Los Angeles. Cele mai cunoscute realizări ale sale au avut loc în perioada anilor 1950-1990 ai secolului trecut, iar despre fotografiile sale se spune că au revoluționat fotografia celei de-a doua jumătăți a secolului 20.

Am ajuns să îl admir pe Elliot Erwitt pentru ironia sa, pentru umor, pentru dorința de a transmite sensibilitatea umană. Spre acest din urmă aspect tind și eu în fotografiile de nuntă, când doresc să surprind din plin naturalețea și povestea, așa cum este ea.

Elliot Erwitt a lucrat cu personalitati precum John F. KENNEDY sau Marilyn MONROE.  Cu Marilyn MONROE a lucrat cu precadere in timpul turnarii filmelor. Aceste fotografii pot fi oricand sursa de inspiratie pentru portretele de mireasa, ele fiind foarte naturale.

USA. New York. US actress Marilyn MONROE. 1956.

Steve McCurry – portret

PAKISTAN. Peshawar. 1984. Sharbat Gula, Afghan Girl, at Nasir Bagh refugee camp. (AFGRL-10001)

Este văzut ca unul dintre cei mai emblematici fotografi din lumea contemporană, având o carieră impresionantă, în care a fotografiat pentru reviste, cărți, a călătorit pe 6 continente și  a văzut cum apar oamenii în diferite culturi. Când fotografiez pentru nunți încerc să mă ghidez și eu după unul dintre principiile cele mai importante pe care le-a îmbrățișat Steve McCurry. Observ de fapt ca ochii celor fotografiati de el spun povestea fotografiei si a locurilor pe care le viziteaza . Cu alte cuvinte, îmi doresc să redau individualitatea, emoția, puterea pe care o poate avea o fotografie.

Vivian Maier

Deși nu a făcut parte dintre fotografii incluși în „Magnum Photos”, țin să o menționez când vine vorba despre fotografii mei preferați. Vivian Maier a început să fotografieze în joacă. Abia după anul 1950 și-a făcut rost de un aparat foto profesionist și a început să fotografieze tot mai mult în timpul său liber. Ea nu a fost un fotograf profesionist, a lucrat ca bonă pentru mai multe familii, dar a încercat să surprindă în imagini momente „epice”, așa cum le numea. Inițial, acestea înfățișau aspecte de pe străzile din Chicago. După aceea, într-un interval de peste 40 de ani, Vivian Maier a reușit să realizeze numai puțin de 100.000 de fotografii, din diverse locuri din lume, preferința sa rămânând însă tot viața din orașe. Cu toate acestea, ea nu a arătat nimănui aceste fotografii.

Practic, până în anul 2007, fotografiile sale nu au fost cunoscute publicului larg. Ele au ajuns să fie scoase la lumină de către John Maloof (un fotograf profesionist de stradă, ce s-a implicat mult în conservarea istoriei din partea nord-vestică a orașului Chicago). Acesta a scris și o lucrare, intitulată „Vivian Maier: Street Photographer”, ce cuprinde cele mai reușite fotografii ale sale. John Maloof și Charlie Siskel (producător american de televiziune) au realizat în anul 2013 un film documentar despre viața lui Vivian Maier. Prin intermediul său, am putut cunoaște mai bine detalii despre activitatea acesteia și m-am putut convinge de faptul că face parte dintre cei mai buni fotografi de stradă americani, ce a știut să îmbine umorul cu fotografia în mișcare. Vă recomand această lucrare pentru a putea descoperi și voi niște fotografii cu totul speciale!

Alți fotografi celebri pe care îi admir, la ale căror seminarii sau workshop-uri am avut șansa să particip 

În munca mea încerc să mă inspir și de la alți fotografi, din țara noastră sau străini, despre care pot spune că îi apreciez și de la care învăț mereu câte ceva nou. Iată câteva exemple:

Marius Bărbulescu

M-am inspirat din fotografiile sale încă de acum mai mulți ani, de când am început să fiu preocupat de fotografia de nuntă. Am reușit să le studiez de mai multe ori și am înțeles că, pentru o fotografie să fie cât mai reușită, este neapărat necesar ca ea să fie cât mai dinamică și să fie pusă în valoare de o lumină bună.

Victor Lax

Pe el il pot compara mult cu Alex Web. Am invatat de la el să îndrăgesc lumina dură și să o folosesc, în mod creativ, in sedinta foto de nunta.

Jeff Ascough

Trebuie sa il mentionez si pe el când vine vorba despre fotografii celebri pe care-i cunosc și pe care încerc să-i am drept model. Printre calitățile pe care le admir cel mai mult la el se numără încercarea de a fotografia ceea ce-i place, autenticitatea clipei și încercarea de a valorifica lumina disponibilă.  Jeff Ascough a fost votat drept unul dintre 100 cei mai influenți fotografi din lume și a pozat pentru campaniile unor companii renumite, cum  ar fi: „Canon”, „Kodak”, „AlienSkin” sau „PhaseOne”. În ceea ce privește fotografiile de nuntă, el a fost fotograf pentru vedete precum: basistul trupei The Doors, Jerry O. Scheff, fratele cântăreței Amy Winehouse, actorul și vedeta TV  Ian Kelsey, actrița Nichola Hughes, membri din formația  „Rolling Stones” etc.

Adam Alex

Încă de i-am văzut fotografiile i-am admirat abilitatea de a surprinde povestea evenimentului, de a crea imaginile ce ne pot furniza oricând amintiri. De altfel, acesta este și scopul meu în cadrul fotografiilor de nuntă. Adam Alex se remarcă prin cariera sa internațională, întrucât de mai bine de 12 ani a îmbrățișat fotojurnalismul și fotografiază nunți din locuri precum Mykonos (Grecia), Mallorca (Spania), zona Capului Roca (Portugalia), sudul Franței sau chiar din Jamaica. Acest fotograf admiră oamenii și îi place întotdeauna să considere că fiecare nuntă este o „nouă experiență”, că poate capta cele mai relevante momente ale acesteia, împreună cu multitudinea emoțiilor.

Daniel Vertelli

La fel ca mine, încă din copilărie și-a dorit să devină fotograf și adora să se joace cu aparatul de fotografiat. Daniel Vertelli este italian și a făcut prima sa fotografie de nuntă pe când avea 18 ani. Abia după ce a ajuns într-un studio specializat în fotografiile de nuntă s-a hotărât definitiv că ar trebui să îmbrățișeze cariera de fotograf profesionist. Ceea ce îl definește pe acest fotograf este intenția de a transmite toată gama de emoții de la o nuntă, nu numai a mirilor, cât și a celorlalți participanți. Pentru a reuși să-și atingă acest obiectiv, știe că el însuși trebuie să rezoneze cu ceea ce simt cei pe care-i va fotografia.

Leave A

Comment

January 29, 2019
super articolul
Reply